<

Candy crush

har fastnat completely på den här himla banan. äckligt beroendeframkallande spel och inte hjälper det när Jakob är på nivå 50 efter tre dagar, suck...


Världens bästa

 
absolut den bästa serien någonsin, alla kategorier, no doubt about it. 

Dör

 

Nytt från Brandy Melville

 
tänka sig att favvoaffären ALL TIME fanns i lilla Lille, fantastiskt!
 

#Healthy

 
världens godaste mellanmål, all time.

So f*cking true.

Tumblr_mijxbfqdil1r4x1sko1_500_large
 
*är svinförvirrad över gymnasievalet och grymt skoltrött*

Just do it.

 
träningsvärken är brutal och gäspningarna hälsar på med jämna mellanrum. måndag idag och fy vad det känns. längtar redan till helgen. efter skolan blir det plugg och därefter träning, dags att kötta och bränna kalorier. mitt motto för kvällen blir definitivt sweat is fat crying! 

Slutkörd

är HELT död efter dagens träning. som varje söndag står bara slapp och plugg på schemat. men tanke på att träningen gick så grymt bra idag så belönar jag mig själv med kladdkaka, det är ju trots allt fortfarande helg! Dsc_1130m_50d0bbe6e087c31dbcb08e35_large

Förlåt

...nu håller jag inte min löften igen... vi spelade in svaren igår men har inte orkat lägga upp dom än. vi får se när de kommer upp, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge... eller? dagen har bestått av promenad omkring amundön, tacomiddag med Jakob följt av tvkväll. just nu är mina ögon tyngre än metall , trots att klockan inte ens slagit 11 än, jag måste vara världens sämsta flickvän.


Dagens

linne - weekday - jeans - ZARA (ny!) - kofta - brandy melville (ny!) - primeboots


Today

två bilder från idag, obligatoriska från skoltoan haha. tröjan är från Gina tricot!


Snälla?

längtar så mycket att jag dör.


Boyfriend tag

precis som alla andra bloggare som har pojkvän så tänkte även jag och Jakob göra en boyfriend tag där ni får ställa precis vilka frågor som helst. men denna gången är det inte jag som svarar på dem i ett videoinlägg utan det är Jakob! så fråga på, det här är once in a lifetime, svaren kommer upp på fredag. hit him with your best shot! 3, 2 , 1 go go go!


1 år

jag älskar dig mer än livet.


Del 3

 

Mot träningen

då var det dags för första träningen på en och en halv vecka, kan inte säga att jag är taggad då ögonlocken är tyngre än bly. så jävla dålig dag framtill Jakob kom och förgyllde den, du är bäst. vi får hoppas på en bättre träning och morgondag.


Story of my life

377704_306197352835842_1714231080_n_large
Tumblr_mh2isetsev1qzedd1o1_400_large
 
just för att jag älskar att vara så himla konstig och få andra människor att skratta, bästa jag vet.
 
 

Prepare for spring

 
blir nästintill tvungen att köpa ett par blommiga jeans/leggings till våren, så otroligt snyggt. älskar kombination sött blandat med rockigt, perfekt! 
 
 

Mitt nationella

Kille/tjej.

Redan som barn är skillnaderna mellan tjejer och killar oundvikliga. Tjejernas leksaker består av Barbies, dockhus och prinsessklänningar, dessa saker går i alla nyanser som man kan få fram ur färgen rosa. Det är babyrosa, mörkrosa, cerise och neon. Killarnas motsvarigheter är bilar, superhjältedräkter och leksaksrobotar, allt detta i färger som endast existerar i den kalla färgskalan. Det är grått, mörkblått och svart. 


Man växer sedan upp och hela tiden påminns man om vad som är tjejigt och killigt – vad som är rätt och fel. Under lågstadiets raster spelar killarna fotboll över hela skolans fotbollsplan, och utelämnar de flickor som faktiskt vill vara med och spela. Istället så trängs tjejerna uppe på skolgården och hoppar hopprep, twist och hage.

 

Jag kan själv komma ihåg ett minne från min egen barndom. Ett minne från lågstadiet när vi delade upp oss själva precis på samma sätt som jag tidigare berättade. När klockan ringde ut och påminde oss om att det var rast var tjejerna först på hopprepet och killarna på fotbollen. Men det var alltid en tjej som stod ut, Elsa. På varenda rast följde hon med killarna och spelade match med dem, och hon var precis som en i laget, kortklippt och klädd i t-shirt och jeans. Detta var något som vi andra tjejer aldrig kunde förstå, och vi kunde aldrig riktigt placera ifall hon verkligen var en tjej eller inte, hon umgicks ju aldrig med oss i rosa kläder och långt hår.

 

Inte uppenbarar sig skillnaderna bara på lågstadiet inte, de blir nästintill mer självklara när man kommer upp i åldrarna lite. Och samtidigt som man växer upp börjar även kraven att smyga sig på.
En ”idealisk” tjej på högstadiet är duktig i skolan, valde syslöjd och briljerar i hemkunskap. Den idealiska killen är lite rebellisk, har någorlunda betyg, spelar fotboll på fritiden och hans favoritämnen är träslöjd och idrott. Eller? Utifrån mina tankar så skulle jag säga att detta är ett synesätt som många hade förr i tiden, då detta var ”tjej och killämnen”. Självklart sitter denna tanke kvar lite men inte alls på samma sätt som tidigare. Idag har vi blivit mer moderniserade och urskiljer inte sådana ämnen då en tjej kan älska träslöjd precis lika mycket som en kille kan älska hemkunskap. Idag så skulle jag säga att vi alla påverkas av omvärlden istället. Media fokuserar hela tiden på att ständigt berätta för oss om hur vi ska se ut, och idag handlar det inte mycket om vilka ämnen man föredrar, det handlar bara om ytligheten.

 

För mig så är idealtjejen idag smal och vältränad, hon bär snygga kläder, ansiktet är sminkat och håret är omskött, böljande och glansigt. Självklart så har hon även strålande betyg.  Idealtjejen är tjejen vi ser i tidningarna och på tv.    

Även killen bär snygga kläder, är vältränad och har stylat hår. Den enda skillnaden mellan tjejen och killen är att han inte går och bär på toppbetygen. Idealkillen är killen vi ser i tidningarna och på tv.

Jag upplever att det ställs fler krav på tjejer än killar, detta kan jag ju dock endast resonera kring utifrån mina egna erfarenheter.
Sedan tidig ålder har jag alltid hjälpt till hemma. Vid många tillfällen har jag lagat min egen mat och vissa dagar även till familjen. Jag har alltid plockat ur diskmaskinen, tagit hand om mina studier och skött min träning. Hushållssysslorna har suttit med sen jag var 12 år, min bror började inte hjälpa till i huset förrän han var i sena tonåren. Jag har alltid upplevt att jag har fått ta mycket mera ansvar än min bror, även fast han är fyra år äldre än mig. Han har alltid undkommit att städa sitt rum, kommit hem senare än vad han lovade och skippat vissa läxor. Under hela min uppväxt har jag alltid gjort vad mina föräldrar sagt åt mig att göra, jag har ju alltid varit den duktiga flickan.

 

Jag vet helt ärligt inte om man uppfostras olika beroende på ifall man är kille eller tjej, eller om de flesta tjejer automatiskt blir mer tillbakadragna och låter killarna ta mer plats. För det är just så många ser på saken, att tjejer sitter tysta medan killarna får vara och är högljudda. Ibland känns det nästan som att en tjej inte får ha en åsikt. Detta är något som jag tyvärr har haft erfarenhet av. En gång bestämde jag mig för att bryta tystnaden bland tjejerna och valde att argumentera mot en kille i min klass. När jag hade framfört det jag ville säga så svarade han ”tyst med dig, du kan inget”. Tusen frågor snurrade i mitt huvud men tankarna stannade bara på en enda mening: när fick han rätten till att nedvärdera mig på det sättet? Efter det valde jag att alltid ta ställning, just för att bryta traditionen att killar hade mer och större talan. Sedan dess är det alltid jag som börjar och avslutar en argumentation, något som jag är otroligt stolt över mig själv för. Jag ville inte vara den tjejen som höll mina tankar för mig själv för att sedan berätta de för de resterande tjejerna efter lektionen, jag vill göra min röst hörd är det väl gällde.

Tyvärr så är det är inte bara vid argumentationer då detta synesätt uppenbarat sig bland killarna i min klass, tidigare år har kvinnoskämt varit vardagsmat i skolan.

 

Sedan så har vi betygen. Hade man frågat en kille så hade han troligtvis sagt att tjejer automatiskt får bättre betyg än killar just för att de är tjejer. Hade vi sedan frågat samma fråga till en tjej hade hon förmodligen svarat att tjejer vill vara så duktiga som möjligt och få en bra framtid, därför studerar de mer. Att tjejer överlag har bättre betyg än killar är faktiskt inte något påhitt utan ren fakta och även en ”trend” som hållit i sig i många år.

Inte heller ska vi blunda för framtiden och det faktum att trots att vi lever på 2000-talet tjänar män fortfarande mer än kvinnor, även fast de utför precis samma arbete. Detta är något som jag anser vara otroligt kränkande, fullkomligt förnedrande och riktigt gammaldags.

Överlag så tror jag att tjejer förväntas göra och prestera mycket mer än killar då vi i vissa fall fortfarande undervärderas.

 

Idag så blickar jag fortfarande tillbaka på min barndom och beundrar Elsa för att hon stod ut från normerna. Hon brydde sig inte vad andra tyckte om henne och gjorde precis så som hon kände för, precis som Kalle som klädde sig i prinsesskläder. I senare år spelade Elsa fotboll med killaget, något som hon sedan växte ifrån, men det handlade inte om det. Det handlade om att hon vågade, att hon vågade stå emot allas förväntningar på att hon skulle vara ”tjejig”, istället var hon sig själv och det är något som jag beundrar henne för. Jag tycker att det har blivit en sådan otrolig fokus på att sära på tjejer och killar, vad som är ”tjejigt” och ”killigt”. Jag tycker istället att man borde fokusera på att skapa ett samhälle där möjligheterna är stora och lika för alla, där alla accepteras för det dem är och vill vara. Även fast det har blivit en större acceptans och förändring bland skillnaderna har vi fortfarande en lång väg att vandra, för att ögonbryn ska höjas när små killar har prinsesskläder eller när tjejer spelar krigsspel, det är bara fullkomligt absurt. 

 

 

Av Klara Moberg 9A, Guldhedsskolan.    


Happy valentines day!

 
Jakob. <3

Confessions

jag somnar nästan alltid med huvudet mot väggen, oavsett var jag är någonstans l jag är den snabbaste tjejen på 60 meter på hela högstadiet på min skola l min pojkvän tror att jag har en svag adhd l jag är en fjärdedel holländsk l när jag gick i femman var jag med i sveriges smartaste barn jag kan i stort sett var alla spårvagnslinjer går någonstans i göteborg jag har aldrig brutit ett enda ben i kroppen (peppar,peppar , ta i trä kind of feeling) 

Min lista

 
jorå

frågestund del två

 
 
här har ni den andra delen av frågestunden, den tredje kommer imorgon.

Ses i lille!

vi ses i lille nästa gång! vi mellanlandar i Bryssel först, sedan väntar Frankrike! är både nervös och jätteglad, känns sådär att prata franska konstant.... call time var 04:45 idag, har ju nästan piggnat till. sova på planet it is!


Första delen

 
här har ni första delen utav svaren på frågestunden, de resterande svaren kommer imorgon och på torsdag, håll ut!

Kan Dee

Linne Wild Spirit SvartBamboo Linne Space Cross Vit
T-shirt Unisex Get Free BW VitTygkasse Poultry
 
favoriter från kan dee shop, spring 2013.

Upptagen

förlåt för att det blev ett avbrott i uppdateringen igår. elsa kom till mig vid 13 och efter det pratade vi igenom allt som hänt sedan den senaste gången vi träffades, vilket var enormt mycket. efter det åkte vi till stan, köpte varsin bh och godispåse och på kvällen åt vi upp dom framför LOL, perfekt kväll enligt mig. idag har jag lite saker på schemat, bla så ska jag jobba, träffa jakob, packa och göra massa tidsinställda inlägg, ni får gärna komma med förslag på vad jag ska skriva om!
 

Want it

 
 
H M jacket
 
 
ska defintivt titta på den här jackan imorgon då världens bästa elsa kommer till stan. den kommer att vara perfekt till våren, som jag längtar. ni har väl inte glömt frågestunden förresten? svarar på alla frågor på tisdag så passa på! http://klaramariamoberg.blogg.se/2013/february/question-time.html#comment
 

Today

vaknade hos Jakob för en stund sedan. snart blir det semlamys (hur fasen säger man?) med hans familj , efter det lite gaming (vi har fastnat totalt för halo) och efter det åker jag till clarion post hotel för brunch med familjen. kommer säkert bli hur bra som helst!


Inspo art


Question time!

vad vore inte bättre än att starta denna bloggperiod med en frågestund? det har gått 3 månader utan någon som helst uppdatering om vad jag gjort så ni måste svämma över med frågor! ni kan reglerna, ni frågar, jag svarar, simple as that!
 

Jakob <3

 
 

2 timmar

sen har jag sportlov , herregud vad jag längtar. varenda dag är uppbokad och på onsdag drar jag till lille i frankrike, kommer blir mer än bra. tidigare idag gjorde jag mitt sista nationella i svenska , jag och rebecka firade med sallad på stan. helt ok.


New in December/January

 
första och andra tröjan är från ZARA respektive JC, resten är från London förutom Urbanearsen som är köpta här i Göteborg, i'm in love!

Watch it!

 
ett enda lyckopiller i en och en halvtimma. underbar film som jag såg på bio förra veckan med jakob, så jävla mysig.
 

Summer 2013.

65808_439926249410396_417616497_n_large
 
när alla prov är skrivna, inlämningar inskickade och läxor gjorda kommer jag att sväva på moln. ett sommarlov på 10 veckor väntar och efter det blir det en av mina största upplevelser, gymnasiet it is. ny klass, nya människor, ny skola. ny allt. om två månader fyller jag 16, efter det väntar förhoppningsvis en varm vår, som jag längtar. 
 
sommar 2013, jag är äckligt redo. 

Weheartit.

Tumblr_mh3qesgi5n1qldphho1_500_large
Tumblr_mh29odxjfi1qjlza9o1_500_large
Tumblr_mgcs82r9i11ql1hqwo1_500_large
Tumblr_mfyhdv9aq31qctfedo1_500_large
282899_247473282050485_1774780251_n_large

Min passion.

 
när nya tränaren kom till oss i september blev gymnastik så otroligt mycket roligare, sedan dess har suget efter gymnastik ökat i samma takt som musklerna blivit starkare, väldigt snabbt med andra ord ;) min bästa varv som jag hittills kört är.... (ni som inte är intresserade av gymnastik kan sluta läsa här förresten, ni kommer förstå 0!)
  • rondat flickis dubbelsalto till hårt
  • dubbelsträckt till md
  • sträckt tzukha till grop
  • överslag volt 180 till grop
  • rondat flickis dubbelpik till grop
  • hel in handvolt sträckt, nästan 180
  • sträckt handvolt 540 
  • hel in sträckt till grop
  • rondat flickis 720 (varit så himla nära på att stå så får räkna med den med!)
alldeles strax drar jag mot sportlife och kör ett zumbapass med emma, kommer säkert att bli mer än grymt! 

Antingen eller.

 
ska rubrikerna vara såhär eller som dom är nu? it's your choice, babys. 

80 - 60 - 90.

80 cm runt bysten, 60 cm i midjemått och 90 cm runt höfterna, det är de vanligaste måtten som står skrivna bredvid de poserande supermodellernas portfolio på deras modellagenturers hemsidor idag. 80, 60, 90, ett par nästintill obefintliga och omöjliga siffror kan man tycka. Ett par mått som ett ofantligt antal tjejer strävar efter. Något som får allt fler ungdomstjejer runt om i världen att räkna kalorier och ta ännu fler och hårdare pass på gymmet, något som gör dem nästintill ortorektiska*. All denna hets bara för strävan efter ”drömkroppen” för att sedan få placeras in i ”idealfacket”. Ett fack där tjejer trängs med sitt smala midjemått, deras glapp mellan låren och sina synliga nyckelben. Ett ideal som skapades av modebranschen på 60-talet när Twiggy slog igenom med sin nästintill pojkaktiga och taniga kropp. Detta kroppsideal för modeller är fortfarande otroligt aktuellt idag, nästan 50 år senare. 10 år tidigare visade kvinnor stolt upp sina kurvor, en av dem var Marilyn Monroe, utsedd till en av världens vackraste kvinnor, någonsin. En kvinna stoltare än någon annan över sin kropp och former.

Allt modeinfluerat domineras idag av pinnsmala tjejer som poserar på långa bambiben med perfekt hy och skinande hår. Vi ser dem överallt, och vi påverkas något otroligt. Och inte ska vi glömma dagen-D för alla tjejer runt om i världen. Den 25 december, dagen då de största skönheterna i världen vandrar ned för podiet likt gudinnor, solbrända och klädda i de mest exklusiva underkläderna. En tid på året då de stolt visar upp sina nästintill ”perfekta” avklädda kroppar för hela världens befolkning. Vältränade, vackra och fullkomligt  ögonbländande. Självklart talar jag om den årliga Victoria’s Secret Fashionshow. En enda föreställning, ett få par timmar som får oss tjejer att börja träna ännu mer, äta ännu nyttigare och tänka ännu mer på vår kost. Men vem gör vi allt det här för egentligen? Och varför gör vi det? Gör vi det för bekräftelse? Eller för att vi är rädda att för att stå ut i mängden? För mig är det en blandning av de frågor jag nyss ställde. Jag tror att vi gör det för att visa att vi är kapabla till att göra det, och vi gör det för att vi har inbillat oss att det är så vi ska se ut. Bilder på smala och vältränade tjejer cirkulerar på internet likt virus, de finns precis överallt, och det är i mängder. Det är väl rätt uppenbart att det är så man ska se ut? Det är ju det enda som visas. Eller?

 

Jag har absolut ingenting emot Victoria’s Secret, snarare tvärtom. För mig är underklädesjätten och dess modeller ”bra” propaganda. Åtminstone till en viss del. Dessa tjejer svälter sig inte utan tränar sig till sina slanka ben, platta mage och trimmade armar. Något som jag tycker att de resterande i modebranschen borde snappa upp. Att man uppmuntrar vältränade och friska kroppar istället för de undernärda och nästintill skelettliknande som de envisas med att endast visa på catwalken idag.

Sedan så får inte glömma bort de personer som är naturligt smala, några som vi anser ha ”drömkroppen”. De personer som faktiskt vill ha kurvor mer än något annat. 


Vi ser alla olika ut och vi alla har olika fysiska förutsättningar. Utifrån detta borde vi skapa en hälsosam värld, utan enorma kriterier på hur man SKA se ut. Hur man vill och ser ut borde enbart bero på individen, inte någon modereklam som påverkat en. Idealet borde inte skapas av andra, högre uppsatta människor, människor med en otrolig makt och påverkan. Vi borde istället fokusera på att göra allt för att förhindra att allt fler unga själar stupar i anorexia, en sjukdom som blir allt vanligare bland ungdomstjejer. En sjukdom som kryper sig allt längre ned i åldrarna och berövar barndomar. För en friare och sundare kropp, utan alla dess kriterier och hets.

 

Av Klara Moberg 9a.

 

*Ortorexi betecknar en fixering vid en "hälsosam" livsstil, präglad av tex överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mera att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan. ”När det sunda går till överdrift”.

 

denna text skrev jag för lite mindre än månad sen. uppgiften var att skriva en krönika, och jag valde ett ämne som ligger mig nära hjärtat. ett ämne som både upprör och inspirerar mig. hur mycket jag än kommer vrida och vända på alla frågor som kretsar runt detta ämne så kommer jag nog alltid ha väldigt få svar.  

 

 

don't worry, be happy. you're unique, fuck what other says. 


Should I?

Tumblr_mha2lykcod1qbkcz7o1_1280_large
 
i takt med att våren kryper sig närmre börjar suget av att skriva av mig och dela med mig av allt jag har att visa er att öka. borde jag börja igen....? jag saknar att inspirera er, att skriva av mig och att dela med mig. men om jag börjar igen, då måste ni lova mig en sak. kommentera, sprid bloggen vidare och besök den, det är allt jag begär. är ni redo? för isåfall är jag det! och snälla, kommentera detta inlägg så jag vet ifall det är värt eller inte.

RSS 2.0